U Opatiji prvi put dignuta zastava Think Green: ‘Iznenadili smo se koliko je more ovdje zapravo čisto’

OPATIJA – Ronilački klub »Roniti se mora« jučer je prvi put podigao svoju zastavu Think Green u Opatiji, a velik je dio opatijskog mula zauzelo 120 ekološki osviještenih ronioca u pratnji mnogih drugih volontera odgovornih prema prirodi, brojnih partnera i sponzora jubilarne, 30. po redu akcije, ali i djece spremne od starijih naučiti sve o putu koji vodi prema očuvanju okoliša i čistome moru. Kako se moglo saznati tijekom pripremanja dobro raspoložene ekipe iz cijele Hrvatske pristigle u suncem okupanu Opatiju, bio je to nastavak prepoznatljive i društveno odgovorne ekološke akcije Think Green kojom Klub s iznimnim entuzijazmom, volonterima i partnerima organizirano, već 12 godina, čisti morske i slatkovodne površine, provodeći edukaciju djece i svih zainteresiranih za očuvanje životinjskog i biljnog svijeta i kroz prateći program, na mlađe generacije prenosi znanja o ronjenju kao disciplini, opremi i važnosti odgovornog pristupa prema svemu što nas okružuje.

Odlični uvjeti
– Vremenski uvjeti su nam odlični, more je relativno mirno, a padalina nema i tijekom današnje akcije ćemo roniti na području kompletne operativne zone zerta sve do benzinske crpke i restorana Bevanda. Kada smo završili kontrolno ronjenje ispred opatijskog pristaništa, moram reći da smo zatekli jednu predivnu situaciju i uočili koliko je ovdje zapravo more čisto. Klubovi iz ove regije, s područja PGŽ-a su čistili podmorje redovito i vidi se da su napravili odličan posao. Naš je današnji zadatak »finalno brušenje« i nadamo se da nećemo zateći puno otpada i da ćemo sve ono što pronađemo s uspjehom izvući iz mora. Preronili smo cijelo područje kako bi se što bolje pripremili za akciju, rekao je ronioc Nikola Krvavica, član Ronilačkog kluba »Roniti se mora« i voditelj projekta. Kao ronioc je proputovao svijet i nakon svega što je vidio s ponosom kaže kako »imamo najljepše more na svijetu«. Dodao je da je vrlo zadovoljan zbog toga što su se u akciju uključila i djeca iz Društva »Naša djeca« Opatija, koja su dala doprinos bacanjem kugli s efektivnim mikroorganizmima u more, te na taj način »veliko plavetnilo« još dodatno oplemenila.

Aktivistička pisma
Zapravo, kako je rečeno na otvorenju ronilačke akcije, upravo su opatijska djeca iz Dječjeg gradskog vijeća »bacila mamac« i potakla odrasle da veliku akciju organiziraju u Opatiji.
– Pisali smo aktivistička pisma zagađivačima okoliša, pozivali odgovorne da se pobrinu da naše more bude čišće i odazvali su nam se iz Metisa, a rezultati se vide – nakon svega danas smo ovdje i zajedničkim snagama ćemo more u Opatiji učiniti čišćim, rekla je ispred Dječjeg gradskog vijeća Lana Golubović.

– U ime Županijske Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga želim se zahvaliti organizatorima i pohvaliti njihov entuzijazam u cilju zaštite našeg eko- sustava, našeg mora, rekla je v. d. ravnateljice ŽLU-a Alessandra Selak, a sve je nazočne na mulu u Opatiji pozdravio i predstavnicima organizatora i sponzora uručio i zahvalnice predsjednik Ronilačkog kluba »Roniti se mora« Damir Zurub. Ispred opatijskog TZ-a je sudionike ekološke akcije pozdravila Ana Puž Kukuljan koja je podsjetila i da je more najosnovniji turistički resurs i motiv dolaska u destinaciju i zato je od presudnog značaja održati ga čistim i stalno podizati ekološku svijest.

Dobitnik nagrade Ponos Hrvatske
Ronilački klub »Roniti se mora« ovogodišnji je dobitnik nagrade Ponos Hrvatske. Cjelokupnu logističku podršku, kao i tijekom prethodnih akcija u drugim gradovima i u Opatiji su osigurali C.I.O.S. grupa i Metis, što je zapravo bila garancija da će se propisno odvesti i zbrinuti sav prikupljeni otpad. Dugogodišnji ronioci su od sponzora dobili nagrade, a najavljeno je također i da je u provođenju ekoloških akcija sklopljeno partnerstvo s Inom.

Izvor: https://www.novilist.hr

Translate