Svečano otvorenje nulte faze Luke Opatija

Na gatu ispod hotela Royal u Opatiji održano je svečano otvorenje nulte faze Luke Opatija. Svečanosti su prisustvovali župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i pomoćnica ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadranka Fržop.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je Primorsko-goranska županija pripremila za komercijalnu upotrebu svo pomorsko dobro, a jedan od niza projekata je i ovaj u Opatiji.

“Ovo su ozbiljni projekti teški po nekoliko milijuna kuna. Ulaganja su na godišnjoj razini oko 50 milijuna puna svih sustava lučkih uprava, mimo koncesija. S ovim je luka Opatija dobila više turističkih i nautičkih vezova i dio komunalnog poboljšanja u luci, a sa sljedećom fazom novi gat za velike kruzere. Krenuli smo prije 10 godina s 10 milijuna, a sad smo na 40 milijuna kuna. To je ozbiljan novac koji po zakonu, a i našom odlukom vraćamo u pomorsko dobro”, istaknuo je župan.

Pomoćnica ministra Jadranka Fržop naglasila je da je uvođenje reda na pomorskom dobru preduvjet za sigurnost turističkog prometa.

“Nažalost, godinama nismo imali adekvatne prostorne planove. Mislim da je sada situacija puno bolje i evo vidite na jednom ovakvom primjeru nulte faze kojoj su prethodile i studija i puno veći projekt i to je put kako prije svega uvesti red na pomorskom dobru”, rekla je Fržop.

Projekt “Gat za turističke brodove u luci Opatija” predstavlja nultu fazu projekta “Dogradnja luke Opatija”. Cilj projekta je rasterećenje postojećeg dijela operativne obale, proširenje i sanacija pristaništa uslijed sigurnijeg priveza, povećanje prometa putnika Luke Opatija i uređenje komunalnog dijela Luke.

Ukupna dužina operativnog gata iznosi 35m+30m korijena gata, širine je 3m i služit će za privez putničkih i izletničkih brodova. Gat je u potpunosti opremljen mogućnošću korištenja usluge opskrbe električnom strujom i vodom, a priključen je i na hidrantsku mrežu.

Ukupna vrijednost izvedenih radova od izrade projektne dokumentacije sa nadzorom i koordinacijom zaštite na radu iznosi 2.750.000 kuna, a projekt sufinanciraju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sa 1.150.000 kuna, Primorsko-goranska županija sa 1.027.000 kuna, Grad Opatija sa 300.000 kuna i ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenićka Draga sa 273.000 kuna.

Investitor je Županijska lučka uprava Opatija-Lovran- Mošćenička Draga, projektant je Rijekaprojekt d.o.o. Rijeka, a izvođač radova BSK commerce d.o.o. Rijeka.

Otvorenju nulte faze Luke Opatija prisustvovali su župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i pomoćnica ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadranka Fržop u pratnji ravnatelja ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga Zdravka Debelića.

Izvor: https://www.fiuman.hr

Translate